Hr En
Naslovna  >  Razvojna područja  >  TNA / QA

TNA / QA

Analiza potreba za obukom – što poduzetnici trebaju

"Europa treba više poduzetnika i veći rast malih i srednjih poduzeća. Ovo je razlog zašto je potrebno stimulirati poduzetničko razmišljanje kod mladih osoba. Značajna uloga obrazovanja u promociji poduzetničkih stavova i ponašanja na veliko je prepoznata" – Europska komisija.

SEECEL je razvio alat za analizu potreba za obukom (TNA) kako bi pomogao u osnaživanju poduzetnika u regiji kao sredstvom za povećanje konkurentnosti i održivosti regionalnih gospodarstava. Na osnovu rezultata prve TNA analize, SEECEL radi na razvoju druge generacije  TNA alata koji če biti testiran među malim poduzećima u zemljama članicama SEECEL-a.

Paralelno s ovim procesom, SEECEL je započeo s aktivnostima u definiranju prvog seta kriterija za osiguranje kvalitete (QA) tzv. trenera (pružatelja usluga treninga) postavljanjem metodološkog okvira i pružajućnjem potrebne podrške u provedbi razvijenih instrumenata u zemljama članicama SEECEL-a.

Osiguranje kvalitete (QA) jedan je od najvažnijih preduvjeta u pružanju obuke (ili treninga) obzirom da osigurava da trening unaprijedi djelovanje malih i srednjih poduzeća kako bi postali konkurentniji usvajanjem novih vještina i znanja, podizanjem kompetencija ljudskog kapitala, unaprijeđenjem metoda komunikacije, pronalaskom novih kreativnih načina u rješavanju problema, kontiniuranom učenju i osobnom te organizacijskom razvoju.

SEECEL-ova publikacija: "Training Needs Analysis for SMEs - Western Balkans and Turkey Experience"

Video kao alat za učenje
SEECEL operativni jezik je engleski. Ovdje možete pročitati sažetak sadržaja na hrvatskom jeziku.
Print page
Show Desktop view